ponedjeljak, 18. listopada 2010.

O juhi za krizna vremena

Da je kriza, to valjda vec svi znaju, al ovakva frka kakvu slaze ovdasnja vlada, samo ce dobro potkozeni prebroditi sa smjeskom. Sprema se proracun sa izmjenama za 2011. g. Osim sto vec standardno sve ide gore..od cestarina, struje i tko zna jos cega, sprema nam se i povecanje pdv-a na cijelih 23%. Ono sto je danas 6% ide na 23%, sve je pod zastinim znakom 23%. Ne znam postoji li zemlja u Europi da ima stopu pdv-a vecu od ove, al vidim Portugal na dobrom putu da to za koju godinu postane. S druge strane strane agencije izvjestavaju o 2 miliona ljudi ispod granice siromasnih - sto znaci 2 miliona bijednika u zemlji od 10 miliona. Vlada, naravno, ovakve izmjene objasnjava kao mjerom zastite ekonimije, zaposlenosti - ne znam samo koje kad je stopa nezaposlenosti 15% i raste...i tko zna jos cega (u prevodu vlastitog dupeta).


Ovo je inace uslikano sa mog prozora, nisam skinula sliku sa nekog portala zemlje treceg svijeta.
Jucer gledam reportazu sa ulica u kojoj ispituju prolaznike sto misle kako ce na njihove zivotu utjecati ove promjene i kaze lijepo jedna zena: - " Nema vise odrezaka, prelazimo na juhu i jednu sardinu koja se dijeli na 3 ljudi!".
Tako sam i ja odlucila krenuti sa juhom...pa kud koji mili moji...dakle, ovo je Sopa de feijao verde
ili juha od mahuna. Ok znam da mahune i nisu najjeftinije na placu, al moram od necega krenuti.
3 srednja krumpira
4 srednje mrkve
luk
cesanj cesnjaka
1 tikvica
mahune
maslinovo ulje
sol i papar
Narezati sve sastojke (osim mahuna) na komadice i staviti ih kuhati. Kad omeksaju, izmiksati da juha postane "krem". U medjuvremenu nasjeckati mahune na rezance i odvojeno ih skuhati. Dodati krem juhi i zaciniti vrhnjem po zelji.


Vecina portugalskih juha su ovako izmiksane, pa se onda u takvu bazu dodaju sastojci po kojima se juha zove. U ovu bazu se mogu dodati i listovi spinata, poriluk narezan na tanke kolutove ili listovi zelene salate.
Fotke su namjerno histericnih boja, tek toliko da sve ne krene u lepi Honduras....

Broj komentara: 8:

  1. Kod mene mahune na placu u prosjelu 2 euro po kilogramu, tako da nisu skupe ,ljeti su i po 1 euro.
    Na stranu priča o krizi, mene ovakvi "sirotinjeski" recpet baš vesele. Ne čini li ti se da ionako previše jedemo, previše hrane bacamo? Da ne bude sada po onoj da sit gladnome ne vjeruje, znam da su vremena mnogima jako teška, kriza je u svim sektorima. No, nekako se tješim kada pogledam baku Claru koja uporno tvrdi da se u vrijeme depresije (one iz 30-tih godina u USA) u njenoj kući dobro jelo i eno bake gdje je postala internet zvijezda sa svojim receptima. Ako ti nije bila poznata do sada, baci oko, meni je baš simpatična ne samo radi godina, već i radi toga što pokazuje da nije potrebno puno u tanjurtu da bi se dobro i kvalitetno jelo:
    http://www.youtube.com/user/DepressionCooking

    OdgovoriIzbriši
  2. Vidjeti ćeš da će komentara biti malo: naš svijet kao da uopće ne jede juhe. Kada imam post s juhom - komentara 0. Staviš li post s nekim od 1000 uvijek istih, ali malo drukčijih kolača, komentara 100! Mi smo oni tipični koji valjda svaki bogovetni dan jedu samo kolače i dizana tijesta. Pa onda, neka nam je kako nam je!
    Jako volim kada naiđem na dobar recept za juhu, kao ovaj. Sigurno ću raditi!

    OdgovoriIzbriši
  3. Roman - znam tu baku, gledala sam je jednom prije cca godinu dana :-) u nekoj emisiji...kila mahuna ovdje, danas u Lidl-u 2.99.
    Ka(pa onda nesto sto ne znam kako se cita) - daj mi molim te link na tvoj blog jer osim sto ne znam kako se zoves, ne mogu ni do bloga. elem, ovdje su juhe sastavni dio obroka. Cak sam nedavno gledala i Dr.Oz-a koji je na sva usta hvalio portugalsku kuhinju i kolicinu juha koja se ovdje konzumira.

    OdgovoriIzbriši
  4. Draga Lusitania, 20% stanovništva ispod granice siromaštva je sigurno strašno za kjednu zemlju koja je u EU. Statistički podaci za Bosnu su još porazniji, ali mi smo imali rat.
    Imali ste zaista nisku stopu PDV-a i sigurno će biti udar na standard njegovo povećanje na 23%, praktično ono što je bilo 100 EUR-a biće 123, što nije mala razlika.
    Juha mi je krasna.

    OdgovoriIzbriši
  5. @lusitania
    moj blog je http://lakakuharica.blogspot.com, dakle, Laka kuharica, morala bi to vidjeti kada otvoriš ime Kathairo, grčko ime koje je u korijenu svih Katarina i daje značenje tome imenu. Inače, pratim neke portugalske blogerice i zbilja imaju super recepte recimo s ribama i, naravno, juhama. Jako mi se sviđa ta kuhinja i za mene je pravo otkriće.

    OdgovoriIzbriši
  6. cosmo - ma stopa je bila za neke proizvode 6% tipa cokoladno mlijeko,jogurti, konzerve su bile mislim 13%, ostalo 21%, sada sve ide na 23%...banana kazem ti ja.
    kathairo - sad sam vidjela da kad otvorim tvoj avatar na dnu stranice ide link, kako je obicno negdje pri vrhu, promaknulo mi je. inace sinoc sam upisala tvoje ime u trazilicu da ne ispadnem totalni kreten, pa sam saznala da bi to bilo - katarza oli ti prociscenje. ;-)

    OdgovoriIzbriši
  7. Juha je predivna,ja mahune,ali neznam ni sama zasto vrlo,ali vrlo retko kororisti,sto je pogresno...bas zbog dece.Sto se tiče statistike mogu zamisliti samo stopu siromastva u Srbiji...:(

    OdgovoriIzbriši
  8. Gornja fotografija bi glatko mogla biti snimljena sa bilo kojeg zgb. prozora :( Identičan prizor. Ja, kao i Roman Tales držim da nije još toliko problem u gladi, ipak kod većine nije do toga došlo, iako ima i toga, koliko u osjetnom padu standarda i užasnoj svekolikoj zaduženosti i uništenju baze gospodarstva od koje bi se eventualno nešto moglo. :(
    Hrvatska će biti zemlja znanja i turizma!
    AHA! :P, moš' mislit!
    Da ne kažem da smo recimo mi generacije koje je nakon srednje škole i fakulteta dočekao rat, pa izlazak iz rata, pa kriza lokalna, pa kriza globalna, pa jebemu gdje je naših deset dobrih godina da nekog vraga napravimo, a da nisi uvijek na rubu i spajaš kraj s krajem.
    Nema šanse da išta napraviš bez kredita, od plaće ti uzimaju gore nego Tahi kmetovima, a u mirovinu ti ne budu dali, a i bolje ti je da ne ideš, jer ovo što su ti uzeli s plaće na račun mirovine su ionako pojeli već pred dvadeset godina. :(
    I slažem se sa Kathairo u pogledu juhica i komentara. Ja volim ove povrtne, ali ih rijetko kuham jer je moja Timna ljubitelj bistrih mesnih juhica, tek nedavno je ipak počela tu i tamo liznuti i ponešto drugačije.
    Ovu svakako bilježim, jer mi se jako sviđa, sva tako histerična! :)

    OdgovoriIzbriši