ponedjeljak, 15. studenoga 2010.

O tropima i valovima - dio drugi


Sjecate li se filma "Dan velikih valova" iz *78-te, prosloga stoljeca? Da, znam da se ovdje neki tada jos nisu niti rodili...ali film je legenda jedne epohe. Vjerojatno jedan od prvih filmova, koji je istini za volju na holivudski nacin, prikazao temu surfanja na velikim valovima i surferski nacin zivota.

Portugal je raj za surfere i u ovo doba godine duz obale samo oni najhrabriji, neki bi rekli, najludji, krecu o lov na najvece valove. Garrett McNamara je jedan od najvecih surfera danasnjice i trenutno boravi ovdje u nadi da ce uloviti najvece valove ovoga mjeseca. Gledala sam sinoc emisiju sa njim i nada se valu od 20 metara, sto je ekvivalentno zgradi od 7 katova. Mada sanja o onom od 32 metra...dok je ziv, kaze, trazit ce ga. Takmicenja ce se odrzati u zoni tzv. Nazaretske brazde koja je jedna od fantasticnih prirodnih fenomena u svijetu. Sa svojih 170 km duzine i 5 km dubine, predstavlja najvecu zemljanu pukotinu na podrucju Evrope i kao takva omogucuje valovima Atlanstkog oceana nesmetan put od plaza Nazare-a. Sjeverna plaza ili Praia do Norte biti ce ovomjesecni poligon za testiranje hrabrih.


O Nazare-u sam vam vec pricala, tako da cu vam sada samo pokazati drugu stranu Nazare-a, onu valovitu, iako ne u svoj svojoj velicini, jer ja sam tamo bila prosli mjesec, kada valovi, iako veliki za obican puk nisu ni do koljena onima koji se ocekuju ovaj mjesec...









A za one kojima su surfanje i valovi poput spanskog sela, stavljam jednu jednostavnu tropsku torticu, gotovu za 30 min.




Potrebno je:
lisnato tijesto
puding od vanilije
ananas (svijezi ili iz konzerve)
slatko vrhnje

Lisnato tijesto razvuci na zeljenji format i staviti da se ispece. Ohladjenog premazati slatkim od ananasa i kokosa. Pripremiti puding od vanilije prema uputstvima na pakiranju i mlakog preliti preko baze. Poslagati kolutove ocijedjenog ananasa i ukrasiti slagom...i sipkom...tek toliko da dobije na boji.





4 komentara:

  1. Posto sam zivjela u jednom od vecih centara za surfanje (Huntington Beach, California)za mene je surfanje nesto vise od spanskog sela, a ovaj tvoj post mi je dozvao lijepe uspomene. Sto se tice tropske tortice mogu reci da bi se i tamo, ali i bilo gdje drugdje odlicno uklopila! Narocito ovaj sipak...

    OdgovoriIzbriši
  2. Iako sam s mora i odrasla sam na moru surfanje mi je baš špansko selo. Kako obožavam more voljela bi probati i surfati samo nisam sigurna koliko bi se proslavila u tome jer mi ni ono jednostavno jedrenje na dasci baš nije išlo. :)

    Oduševile su me fotografije, more mi je na njima dramatično lijepo.

    Tropska torta mi se jako sviđa. Obožavam ovakve jednostavne recepte i u zadnje vrijeme stalno radim neke torte i tartove s podlogom od lisnatog.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ova tortica ide i za one koji nemaju pojma o surfanju i za one koji su majstori. Sumnjam da bi se netko bunio ;-)). Sweet i Andrea hvala na posjeti :-)

    OdgovoriIzbriši
  4. Odlična reportaža kao i uvijek i voljela bih da mogu otići i vidjeti. Ne zato što sam ljubitelj velikih valova, uopće ne volim valove kad je plivanje u pitanju, volim bistro mirno more. Ali opčinjavanju me sve moguće sile prirode i strašno bih voljela vidjeti uživo taj prizor, vala od 20 metara. :)
    Tortica je pak toliko ljupka, da nemam riječi!

    OdgovoriIzbriši