ponedjeljak, 21. veljače 2011.

O dorucku i zestokim jajima





Kada sam tek pocela zivjeti u Pt-u, sokirala me cinjenica da oni doruckuju po kaficima, umjesto ljudski i gospodski doma prije posla/skole...Svi jedu na stojecki, neke kolace ili pak prepeceni kruh premazan maslacem. To ukoliko imaju vise vremena i mogu sjesti. Ako ne onda kava na sljuk i neki muffin, croissant ili neki od tradicionalnih kolaca. Na te tradicionalne nikako da se naviknem.

Ja sam zena odrasla na dorucku doma, pa makar bilo 7.00 ujutro. Sendvic, kakao, kruh i putar sa pekmezom, pasteta u nekom dijelu zivota i tako to. Kolaci, muffini i ove kerefeke bili su mi totalno nevjerojatni. Ubrzo sam shvatila da je i to, kao i sve u zivotu, stvar navike. Pa sam se i ja prikljucila obiteljima koje subotom nakon budjena odlaze u obliznji kafic na dorucak. To je bilo i proslo. Malo preskup sport, a i cudnovato su mi bokovi izgledali nakon par mjeseci. Natrag po dorucak u kucnoj radinosti.

Obicno jedemo ko i sav normalan svijet, osim sto me ponekad cudnovato gledaju kad u ljetnim mjesecima napravim sendvic sa sirom i zelenom paprikom i paradajzom. Dajte mi lijepo da sjednem, doruckujem, poslije ako ima netko kavu da mi skuha, pa da mi kvalitetno pocne dan. Novine jutarnje ne citam, al vidim sto kaze on line izdanje. Red muzike, red nekog laganog politickog prepucavanja, mozda neki novi film najavljuju...i mogu poceti dan.

Za kvalitetan pocetak dana u spicy ritmu predstavljam Zestoka jaja na oko





Potrebno je:
4 snite jucerasnjeg kruha
1 jusna zlica senfa
1 zlicica vinskog octa
1 cesan cesnjaka
4 jaja
persin ili neko drugo svijez aromaticno bilje


Kruh narezati na manje kocke i pomijesati sa senfom, octom i cesnjakom kojeg ste sitno, sitno naribali. Ostaviti da se kruh natopi i zatim ga preprziti na tavi. Kad kruh pozuti i dobije finu koricu, maknuti i napraviti jaja na oko. Dodati preprzeni kruh i nasjeckan persin.


Broj komentara: 10:

  1. s ovakvim doručkom najbolje počinjem dan

    OdgovoriIzbriši
  2. ovo je jedan od boljih doručaka, super :) Nisam jaja na oko nikad jela u ovoj kombinaciji, jako mi se sviđa.
    Kad sam bila mlađa, redovito sam preskakala doručak, nekako mi se ujutro nije ništa dalo jesti, spremati, nisam bila gladna, nikad nisam imala vremena...S godinama sve više cijenim dobar doručak :)

    OdgovoriIzbriši
  3. I u Italiji je ista stvar s dorućkom po barovima ... meni to nikako ne može biti doručak! Danas je još i dobro, ali nekada dok se još pušilo po lokalima, užas! Meni je doručak uvijek nešto što obavljam na miru u šlafroku :-)

    OdgovoriIzbriši
  4. ps. na mom blogu te čeka nagradica :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Zalazak (ili izlazak) je prekrasan. I jaja dobro izgledaju, ali nema šanse da ih jedem prije posla. Prvo kava, a zatim cijelo jutro voće. Nikada nisam i ne mogu jesti nekakav doručak. Eto.

    OdgovoriIzbriši
  6. I meni je čudno doručkovati van kuće, ali vodeći se modom i po Sarajevu se otvaraju kafei u kojima se do 12 sati služi doručak. Čak su usvojili i taj meni nezamislivi doručak tipa slatki mufin i čaj, sačuvaj me bože tolikog šećera u rano jutro.
    Jaja izgledaju izvrsno, sijaju kao sunce.

    OdgovoriIzbriši
  7. Pomislila sam da sam zalutala... cestitam na novom izgledu bloga!

    OdgovoriIzbriši
  8. Ja sam uvela nek praktične izmjene što se tiče doručka otkada sam se udala i rodila. Naime napravim muffine ili nešta slično i to jedemo za doručak. Ili neki fini kolač pa imamo tri dana. Ponekad dosati pa napravim griz ili nešta slično. Ali uglavnom ne volim se ustajati ujutro da bih kuhala prije nego popijem kavu. A kavu ne mogu na prazan želudac :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Roman - ma da, u Italiji sam ustvari prvi puta vidjela to doruckovanje po barovima, a onda ponovo sve dozivjela ovdje. kad su uveli zabranu pusenja - nitko sretniji od mene :-)

    Sandra - hvala...jos je u izradi!

    LK - voce i kod mene kad zatopli, ne mogu po zimi...;-)

    OdgovoriIzbriši
  10. Uf ja nikako, pa nikako ne mogu na zelenu granu s doručkom. Eventualno pojedem kakvu voćku. Ova jaja bi zato kod mene prošla ko izvrstan ručak.:)

    OdgovoriIzbriši