srijeda, 25. svibnja 2011.

O jutru na uscu rijeke i caldeirada de bacalhau



Ne znam da li sam vec negdje napisala, no nije bas ni bitno, ja zivim na uscu rijeke Tejo u more, odnosno u Atlantski ocean. Rijeka je smedje boje radi mulja i pjescanih obala, a ne radi pretjerane zagadjenosti. Ipak prije 50-tak godina njome su plivali delfini, danas ih nazalost nema.
Preko rijeke Tejo propinju se dva mosta koji spajaju juzu obalu predgradja Lisabona sa glavnom, sjevernom.
Jedan most napravljen je 1966. godine i dobio je ime po tadasnjem "sefu" drzave Antoniu Salazar-u (uvijek me njegovo ime asocira na Salazar-a Slytherin-a). Danas se tako naravno ne zove, jer i Portugalci prolaze svoju fazu negacije proslosti. Danas se taj most zove 25.Abril u cast poslijednje revolucije na ovim prostorima.
Drugi, veci most, napravljen je u vrijeme odrzavanja Expo-a 1998. godine, dug je 12.4 km i zove  se Ponte Vasco da Gama.

U vodama koje protjecu ispod ta dva mosta odvija se zivopisan svakodnevni zivot rijecnih ribara. Ovisno o dobu godine love se orade, bas, cipoli, jegulje, ali i velike ribe poput corvine (nazalost nemam pojma kako se to zove na hr) koje dosezu i do 25 kg na ovom podrucju.

U jutarnjim satima posebno je lijepo uz rijeku. U one mirne dane, kad se sunce lijeno ljeskari na malim valovima, volim prosetati i zaviriti u barke koje se vracaju iz nocnog ribolova.




Na rijeci ima svega, od turistckog jedrenjaka - ponosa i dike mjesta, mocnih glisera u ljetnim mjesecima, pa do malih i velikih ribarica. U jutarnjim satima svi uredno, poput vojnika stoje uparkirani cekajuci novi izlazak.




Ulovljena riba najcesce se prodaje vlasnicima restorana, izbor na trznici, nazalost je sumnjiv. Priznajem da nikad nisam na lokalnoj trznici kupila ribu. Jelo koje se cesto nudi u restoranima je - Caldeirada de peixe - odnosno Caldeirada od ribe. Caldeirada je jelo tipa fispaprikas, nastala na dokovima i tavernama Lisabona, a ne u sofisticiranim restoranima. Honest food sto bi rekli Ameri. Radi se od masnije ribe ili  lignji, a posluzuje se sa preprzenim kruhom. Vrlo je jednostavna za napraviti, gotova za pola sata i mirisi fino. Tip caldeirade ovisi o zoni Portugala, negdje se dodaje i kobasica, drugdje dagnje....ili bilo sta iz mora.





Potrebno je:

800 gr ribe - ja sam koristila bakalar
1 zelena svijeza paprika
1/2 crvene svijeze paprike
3 veca paradajza
1 luk
lovorov list
3 cesna cesnjaka
1 mrkva
3 veca krumpira
1 dcl maslinovog ulja
2 dcl bijelog vina
sol i papar
persin


Ribu narezati na komade. U mom slucaju bio je predhodno namocen bakalar. Na maslinovom ulju zazutiti na krugove narezan luk i usitnjeni cesnjak. Dodati lovorov list, na trake narezanu papriku, na kolutove mrkvu, vezicu persina i ostaviti da se prodinsta 10-tak minuta. U medjuvremenu oguliti paradajz i narezati ga na kocke. Dodati paprici. Prodinstati jos malo i dodati narezanu ribu. Podliti vinom i ostaviti da se kuha. Kad riba omeksa, dodati na kolutove narezan krumpir. Ukoliko je potrebno dodati malo vode. Kada je krumpir mekan narezati svijezi korijander i posuti ga prije posluzivanja. Kruh po zelji preprziti na malo ulja i posluziti sa caldeiradom.



3 komentara:

  1. Volim tvoje živopisne fotke. Recept je odličan. Ja svake god. ljetujem u jednom malom ribarskom mjestu gdje također u ranu zoru se volim spustiti do rive i kupiti frišku ribu od ribara koji se tada s koćama vraćaju iz noćnog ribovola. I oni većinu toga prodaju restoranima, ali da se uhvatiti :) Meni je to često najljepši dio dana, kad u zoru na rivi u tišini, nigdje nikoga čekam koću. Ja i još nekoliko mještana :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Oduševljena sam svim viđenim na vašem blogu i sa velikim zadovoljstvom vratit ću se ponovo.

    Lijep pozdrav, Zondra Art

    P.S. Rado bih bila vaš follower ali ne vidim gdje?:)

    OdgovoriIzbriši
  3. uvijek uživam u tvojim pričama, slikama i svakako receptima. Tako i u ovom postu. Ribu obožavam i sretna sam kada je po ljeti na moru ulovim ovako svježu. Recept je odličan, baš po mome guštu, bilježim ga !

    OdgovoriIzbriši