ponedjeljak, 23. svibnja 2011.

O ukrasnim plocicama...i bola de presunto


Azulejos – i su oslikane keramicke plocice koje u Portugalu krase svaku stariju gradjevinu. Nastale su u 16. stoljecu dok su ovdje prolazili Arapi i sirili svoju kulturu i tradiciju. U pocetku se domaca  proizvodnja zasnivala na bijelo-plavim motivima da bi kasnije uvela i ostale boje. Kada sam prvi puta vidjela te plocice, pomislila sam da su Holandjani napravili odlican posao kad su Portugalcima uspjeli prodati toliku kolicinu. Istina je naravno totalno drugacija i upravo su Portugalci trgovinom prosirili ovaj nacin ukrasavanja na ostale zemlje…tko bi rekao…u 18. st niti jedna zemlja nije proizvodila toliku kolicinu plocica kao Portugal.



Ukrasavalo se sve…od fasada, do unutrasnjosti crkava, palaca, vrtova, okna prozora. Na dvorovima su prikazivane cijele price iz lova, dolaska kralja u luku ili  nekog drugog vaznijeg dogadjaja. U 18. st. azulejo ulazi u crkve, stepenista i vrtove palaca. Prikazuje se gotovo sve, od zivota svetaca, mitologije do gradjanskih tema i La Fontaine - ovih basni. Osim edukativnog karaktera, plocice postaju odlicna izolacija od vlage.



 
Danas  vise nije u modi oblaciti kuce, narocito ne vlaste u keramicke plocice, a oni koji su to napravili krajem 70-tih pod utjecajem teskog socijalizma, danas izgledaju – otuzno. Nema one razigranosti i palete boja koja je postojala u doba kolonijalizma dok je Portugal vladao polovinom svijeta. Ove su nekako tuzne i jednobojne…sive ili smedje…


 
Lisabon posjeduje nevjerojatnu kolicinu napustenih zgrada. Zakon je u potpunosti nedorecen, tako da vrlo cesto stare palace postaju skloniste beskucnika i narkomana. Nekada ponos i dika stanara, danasnje stanje fasade prikazuje svu bijedu i tugu drustva. Na Feira da ladra mozete za 5-10 eura, ovisno o kvaliteti i raritetu kupiti originalni azulejo iz 18. ili 19. st., koji je netko pod okriljem noci skinuo sa neke polunapustene zgrade.




Ako ponesete takav jedan azulejo kao uspomenu na boravak u Lisabonu, mozete ga ugraditi u zid svojeg dnevnog boravka ili koristiti kao podmetac na stolu, na koji cete staviti vrucu Bola de presunto.


 


Potrebno je:

4 jaja
2 salice brasna
1/2 salice otopljenog putra
1 salica mlijeka
1 zlicica praska za pecivo
200 gr prsuta
sol

Kalup u kojem ce se bola peci namazati putrom/margarinom i pobrasniti. Zutanjke umutiti sa brasnom, solju, praskom za pecivo, mlijekom i otopljenim putrom. Kada je masa homogena dodati bjelanjke istucene u snjeg. Lagano umutiti da se snjeg ne raspadne. Sasuti polovicu smjese u kalup i na njega poslagati prsut. Rasporediti ostatak smjese po povrsini. Peci u predhodno zagrijanoj pecnici na 180C oko 45 min.
*Osim prsuta moze se koristiti kombinacija bilo koje kobase, kuhane piletine, ostatka mesa od jucer. Samo je potrebno meso narezati na manje komade.
Ova kolicina je dovoljna za 4 ljudi, a mjera salice je 250 ml.


Broj komentara: 10:

  1. Odlično jelo, jako ukusno i izgledno :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Kada sam ugledala novi post otvorila sam stranicu i otišla skuvati sebi čaj a onda (kada je bio gotov) vratila se, sela i sa uživanjem pročitala i ovaj post :)
    Fotkice su ti čarobne...

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovaj slani vijenac je naprosto prekrasan. Ja sam u raznim knjigama o putovanjima primjetila kako Portugalci ukrašavaju svoje zgrade tim keramičkim pločicama i meni je to lijepo, svakako je dio neke tradicije i šteta je pustit da propada. Neki od najljepših su, nadam se, ipak zaštićeni od propadanja,

    OdgovoriIzbriši
  4. cosmo - nazalost bas i ne, ovisi da li je netko u kuci ili kuca cami cekajuci. glavne palace koje su pod drzavnom zastitom uzivaju koliko toliko zastitu, no njih nema vise od desetak.

    maslinka - jao bas si mi udijelila kompliment ko kuca!

    tamara - sluzi se!

    OdgovoriIzbriši
  5. Meni se jako svidjaju ove portugalske plocice, imala sam ideju napraviti si radnu povrsinu u kuhinji poplocanu njima...ali nije mi se dalo. Svi stanovi koje smo do sada imali su vec imali 'rijeseno pitanje kuhinje', tako da nije bilo sanse da razvaljujem vec postojecu, manje vise novu kuhinju, pogotovo jer niko ne vjeruje u moje graditeljske sposobnosti:). Namjeravala sam od siporex ploca 'sazidati' citav counter+countertop, pa ga poplocati, ali nista od toga:(
    Vijenac izgleda bas ukusno!

    OdgovoriIzbriši
  6. Kuće i zgrade žive dok ima života u njima. Ja sam ranije tugovala za svim tim stvarima koje propadaju u svetu, ali jednostavno to je prirodan tok stvari. Novo zamenjuje staro. Šta bi bilo da ništa nije nestalo od kada je sveta i veka.

    Pločice su predivne, a naročito mi se dopadaju kada se nalaze u daskama za sečenje. Mogu se zaista iskoristiti na razne načine.

    Nije mi samo jasno u kakvom divnom kalupu se ovo peklo. Izgleda čarobno.

    OdgovoriIzbriši
  7. Jelena - u ovom kalupu :-) http://www.leiloes.net/Forma-para-bolos,name,172682790,auction_id,auction_details

    OdgovoriIzbriši
  8. Obožavam oslikane keramičke pločice, a kako su tek ove lijepe, prekrasne. Divno si nam ih prikaza i prezentirala.
    A sviđa mi se i bola, odlično izgleda !

    OdgovoriIzbriši
  9. Te pločice ju mi jedan od upečatljivijih dojmova koji su mi se urezali u pamčenje nakon posjeta Portugalu. Baš su mi fora.

    OdgovoriIzbriši
  10. Quante piastrelle colorate e tutte bellissime! LA ciambella dev'essere di un buono!! Un abbraccio e buonissima giornata

    OdgovoriIzbriši