ponedjeljak, 9. svibnja 2011.

O Fincima i Portugalcima i grasku sa posiranim jajem


Vec sam u nekoliko navrata rekla da je Pt pred bankrotom. Ono sto se dogadjalo Grckoj prije godinu dana - sada se dogadja pred portugalskim vratima. Hoce li FMI uci sa lovom i sta to konkretno znaci za obicnog covjeka - nikome jos nije do kraja jasno. U trenutku kada se zica na sve strane, zicalo se i od Finske. Taman u vrijeme tamosnjih izbora, sto je rezultiralo dodatnom politickom propagandom koje su koristile neke kontra nastrojene stranke. U prvom redu tzv. "ekstremna desnica" koja je na izborima pozela povijesni uspijeh....I Finci su glasno rekli - ne pada nam napamet podrzavati brod koji tone kad imamo i mi dovoljno svojih problema. Taj negativan stav Finaca spram Portugalaca, ovdje je izazvao nevidjene reakcije. Portugalci su, naime, vrlo ponosan narod i iako samo tonu u zadnjih 10 godina, nedo Bog da im to netko otvoreno na EU pozornici kaze da ne znaju sa novcem.




Bilo kako bilo, nakon mjesec dana puhanja, uzdisanja i zalopojke nad cinjenicom da ih Finci ne vole, Portugalci izradjuju video pod naslovom: "Sto Finci trebaju znati o Portugalu" i prikazuju ga u sklopu konferencije "Globalni izazovi, lokalni odgovori" u Estorilu. Edukativan video svakako. Da si popunimo rupe u znanju iz opce kulture. A dobro i dodje onima koji se prijavljuju na "Milijunasa". Ali u ovom kontekstu, meni, kao liku bez nacionalnog ponosa koji bi me kocio da vidim bez mrene na ocima, taj video izgleda kao - naljutio se mali Ivica, i sad ce on pokazati tko je bio njegov predak....

Da ne rezem dalje granu na kojoj sjedim...evo nekih detalja, da vam popunim rupe u znanju.
Ako vas zanima sto su jos izmislili, poklonili i gdje su prije 500 godina vladali Portugalci - klikajte na naslov videa.

  • Portugalci su jedna od najstarijih nacija u Europi
  • Portugalci su izmislili morski kompas, top, latinsko jedro i pre paid karice za mobilni
  • Arigato (jap.hvala) je portugalska rijec
  • 1751. g. - abolicija ropstva
  • Napoleon je pokusao osvojiti Portugal - 3 puta - bezuspijesno
  • Caj je na engleski dvor donijela portugalska princeza Catarina de Bragança kao dio miraza
  • Portugalci su donijeli ljute papricice u Indiju - bez njih nista od curry-a
  • Najstarija knjizara na svijetu je u - Portugalu
  • James Bond je nastao u Estrorilu

A za portugalski rucak....je: ervilhas com chouriço e ovo escalfado - grasak sa kobasicom i posiranim jajem



Potrebno je:

kobasica malo ljuca
1 manji luk
1 rezanj cesnjaka
maslinovo ulje
400 gr graska
persin
sol
jaja


Luk sitno narezati i zazutiti na maslinovom ulju. Dodati na 1/4 narezanu kobasicu (ja sam ubacila i malo dimljene pancete). Prodinstati na kratko. Dodati nasjeckani cesnjak i primijesati. Kada zamirisi cesnjak dodati grasak (bio je smrznuti u mom slucaju) i podliti sa oko 500 dcl vode tople. Poklopiti da se pirja. Kad grasak omeksa, i vecina vode ispari, kuhacom napraviti udubine i u njih saspite jaje. Kuhati dok bjelanjak ne pobijeli, a zutanjak ostane mekan. Servirati odmah, uz dodatak malo crvene paprike - po zelji.


Broj komentara: 14:

  1. Šta bi tek mi ovde trebali da kažemo ako su oni pred bankrotom. Meni sve ovo ovde liči na onu staru priču, prodaja lokomotiva je povećana za 100% (prodali dve lokomotive) pa je nacionalni budžet uvećan, tako da narod ne treba da brine do izbora.

    Fascinira me kako jedna te ista jela imaju svoje različite varijante širom sveta. Nikada ne bih stavila poširano jaje na grašak, jer se toga ne bi setila. Božanstvene fotke i tanjir!

    OdgovoriIzbriši
  2. Da srecom da jos uvek svi vole da jedu.Finci mogu zavideti Portugalcima na mnogocemu pocevsi od suncanih dana;) Pise mi jedna drugarica iz Poljske da se svi secaju divnih vremenea dok jos nisu bili u Evropskoj zajednici...

    OdgovoriIzbriši
  3. Nakon 20 godina zivota u Yu, pa onda u tri drzave nastale raspadom exYu...ja, majke mi, ne vidim razloga za paniku!!!
    Super fotke, super rucak!!!

    OdgovoriIzbriši
  4. E, ovo je nešto novo za mene - mislim na grašak. Hm, mogla bih probati. A, što se vina tiče, ne bih čekala ni tren, mogla bih koliko večeras jednu čašu. Taman da se malo opustim:)))

    OdgovoriIzbriši
  5. Samoj sebi sam obećala da neću ni riječ o hrvatskim prilikama (jednom sam nehotično jako uvrijedila jednu osobu komentarom o hrvatskom mentalitetu, toliko da je pod znak pitanja stavljena moja nacionalnost), ali kada ovako Portugalci sami sebe hvale, nekako se tješim da to nije samo hrvatski način rješavanja problema - upravo sam bila reagirala na jedan takav post tipa "nema pojma Europa koja smo mi zapravo veličina", kao da svaki prosječni turist koji dođe na more pod obavezno mora poznavati sve što smo napravili od stoljeća sedmog do danas.
    Portugalu nitko ne osporava nekadašnju slavu, ali slaba im korist danas na toj slavi živjeti, pluskvaperfekt je ta slava i koliko mi god bili simpatični, zašto bi Fince trebala boljeti briga za Portugal?

    OdgovoriIzbriši
  6. Svidja mi se balans koji uvek postoji u tvojim postovima. Ma, nije on u postovima, nego u tebi, ali ovako lepse zvuci :)

    Posirano jaje osim sto znam sta je, u zivotu nisam spremila. Zasto? Ne znam :) Svidja mi se kombinacija sa ljutkastom paprikom.

    Veliki pozdrav,
    Maja

    OdgovoriIzbriši
  7. Posirana jaja volim i cesto ih spremam uz spanac. Nekako mi je ta varijanta jaja zdravija u odnosu na ostale, gde se obilato koristi ulje.
    Isto mi ne bi palo na pamet da kombinujem sa graskom. Sve u svemu, super rucak!

    OdgovoriIzbriši
  8. mamajac - ijuuu bas ti hvala!
    merlose - nasmijala si jako! bas ti hvala!
    roman - aha, znam o cemu pricas, jer i ja trebam drzati jezik za zubima :-))

    OdgovoriIzbriši
  9. Uzivala sam te citati!!! Ali, bas uzivala! Divna si ti zena, znas...visprena, jasna, hrabra, zabavna i pametna!

    OdgovoriIzbriši
  10. :)) drago mi je! mi smo valjda malo otporniji na 'nedace', tako da smo uprkos svemu zivi, zdravi i uzbrdo brzi!

    OdgovoriIzbriši
  11. http://cooktobe.blogspot.com/2011/05/nagrade.html
    Osvojila si nagradu za kreativnu blogerku, ziri: ja!

    OdgovoriIzbriši
  12. Eh, kada bi se moglo živjeti od stare slave i doprinosa svjetskoj baštini Portugalci bi bili jedna od najbogatijih nacija. Oni barem imaju čime pothranjivati nacionalni ponos, ali mi???
    Ne znam šta da mislim o međusobnom pomaganju u EU. Meni to sve nema smisla i da sam na mjestu finskih birača rekla bih "zašto bismo uvijek pomagali PIGS? Jednom to mora stati"
    Fotke su ti prekrasne. Grašak sa poširanim jajetom, zgodna kombinacija.

    OdgovoriIzbriši