srijeda, 8. lipnja 2011.

O Buddhinom rajskom vrtu i bruskete sa gljivama



Ne, necu vas odvesti u Kinu, nazalost do tamo jos nisam stigla. Nego, idemo puno, puno blize, sat i pol voznje od Lisabona prema sjeveru - ka Bombarral - u. Buddha Eden - Vrt mira - "ekscentricni" je projekt jednog vrlo bogatog covjeka, koji se bavi rizicnim investicijama - kako se navodi u Wikipediji.



Vrt se prostire na povrsini od 35 hektara i neprestano se mijenja, nadopunjuje i raste. Nastaje kao odgovor na barbarsko unistenje velikih bajmanskih Buddha u Afganistanu, koje su Talibani sravnili sa zemljom. U cast nestalih spomenika Jose Barardo 2001. godine, pocinje sa  projektom nazvanim "Buddha Eden Garden of peace". Zapocinje izrada ovog  prekrasnog vrta, utociste svih vjera, filozofija i ideja. Vrt u kojem su svi dobrodosli, bez obzira na svoju nacionalnost, vjeru, spol... Dobro dosli, uzivajte - ulaz je besplatan, wc cist i uredan....i nitko nista ne prodaje na pokretnim kolicima iza coska.


Kada dodjete, okruzit ce vas zeleni vinogradi i tipicne portugalske kucice. Bijele fasade i plavi ili zuti obrubi oko prozora. Veliko parkiraliste pred ulazom nicim ne nagovjestava ono sto se sakriva niz padinu do koje vodi posljuncana staza. I onda.....prizor sa prve slike. Gledano odozgo kroz um prolazi jedna misao - gdje je Zabranjeni grad?
Slijedi setnja nizbrdo do velikog jezera koje je okruzeno ogromnim kipovima, patkama, paunovima...mir i tisina...iako vrt je pun, i svi vjerojatno razgovaraju, ali zamor se gubi u velicini ove oaze mira.




Ovdje mozete ostati cijeli dan, ima se sta vidjeti....Zlatni Buddha, zmajevi od ruzicastog mramora, terakotini vojnici, rucno obojani ...stotine njih posvuda svoje ponosno i casno, cekajuci da veliki car uskrsne i .... znate kako ide legenda, zar ne?

Ovdasnji vojnici, za razliku od idejnih originala, ne nose onu tuznu sivu boju, vec su im odijela ukrasena veselim bojama koje se stapaju sa okolinom, nemaju oruzje, tako da vise nalikuju na mislioce nego na ratnike.



" Ne vjeruj zato što je to mudrac rekao,
Ne vjeruj zato što je to uobičajeno mišljenje,
Ne vjeruj zato što je to zapisano,
Ne vjeruj zato što je to prorečeno,
Ne vjeruj zato što netko drugi to vjeruje,
Ali vjeruj sam onom što si sam prosudio da je istina."
Siddhartha Gautama Buddha


Ako krenete u setnju po sumskom puteljku, dobro gledajte medju zbunjem se sakrivaju vile i jednorozi, zmajevi, konji i kornjace...i sve prisutni veseli, lezeci i meditirajuci Buddha.


"Nema potrebe za hramovima i kompliciranim filozofijama. Naš vlastiti mozak i srce je naš hram; moja filozofija je ljubaznost." Dalai lama


Djeca veselo trckaraju okolo, neki zaljubljeni par ispruzio se u sjeni stabala, nadajuci se da ce uhvatiti trenutak mira, malo dalje malena obitelj na kariranom prekrivacu slaze lagani rucak. Sareni leptir znatizeljno leti u krugu.


Vrijeme je da se nesto prezalogaji..Pomislila sam da bi nesto lagano, uz rashladjeno bijelo vino, koje se ostalo hladiti u prenosivom frizideru u autu i bruskete sa gljivama bile idealan obrok u 14.30 na padinama brezuljka dok nas ova patka sumljicavo gleda iz prikrajka.





Potrebno je:

400 gr svijezih gljiva po izboru
2 veca crvena luka
timjan (samo listici)
1 rezanj cesnjaka
1  zlicica secera u prahu
ocat
malo putra
persin

Na maslinovom ulju prodinstati na kolutove narezani luk, listice timjana i cesnjak. Cesnjak ne treba cistiti od ljuske. Kada luk pozuti i omeksa, posuti secer u prahu i ostaviti da se karamelizira, lagano mjesajuci. Dodati na listice narezane gljive i na vrh noza putar. Kad gljive dobiju boju i ispari voda, dodati soli po zelji i octa/aceto balsamico - po ukusu. Ostavit da se prodinsta minutu dvije i ugasiti. Izvaditi cesnjak. Kruh tostirati i na njega posloziti gljive i karamelizirani luk. Po zelji dodati malo maslinovog ulja na vrh ili svijeze naribanog parmezana....



I za kraj mala mudrost - "Ja sam u formi. Okruglo je forma." Nepoznati autor

Broj komentara: 10:

  1. Heheh i ja sam pomislila da si negde u Aziji.Wow kako lepo da tako nesto mozes i tu videti;)Divno izgleda okupano na suncu:)bila sam malo po Aziji..nema velike razlike:)
    A jelo ..ma pecurke su moj namber uan:)Lepo se provodis;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Zaista impozantna ideja koju je trebalo realizirati i doći do ovog kako je sad ali definitivno nešto drugačije.Glavno da ste uživali.

    OdgovoriIzbriši
  3. Slike su fascinantne, a jelo fino i idealno za piknik

    OdgovoriIzbriši
  4. gljive obožavam, bruskete su zgodne u svakom slučaju, odličan obrok :) Opet uživancija u ovom putopisnom postu, mami ovo mjesto, zanimljivo je

    OdgovoriIzbriši
  5. Čudni smo mi kao ljudska vrsta, skloni destrukciji, a nekad ovakvim božanstvenim stvarima. Svaka čast idejnom tvorcu! Ko bi rekao da je ovo na domak Lisabona!

    OdgovoriIzbriši
  6. Stvarno sam oduševljena! I bruske te mi se dopadaju, inače obožavam budizam i sve me zanima oko budističke vere, posebno sam oduševljena njihovim načinom života., a arhitekturom posebno, jer je tako bogata...

    OdgovoriIzbriši
  7. Bas zanimljivo mjesto. Kada ga uporedim sa okolinom na koju sam ja navikla izgleda mi kao neka druga dimenzija :-)
    Bruskete volim i svidja mi je ova kombinacija.

    OdgovoriIzbriši
  8. Em savršeno em mi paše danas da poludiš...pružila si mi užitak, ja ti se najljepše zahvaljujem na tome!!!

    OdgovoriIzbriši
  9. Što se sve može kad se ima novaca ....
    Nego, ne bi li ove tovje bruskete trebale biti pinčosi? ... ili kako ih već zovu Portugalci? U svakom slučaju, zimus sam najradije jela upravo pintxo s vrganjima :-)

    OdgovoriIzbriši
  10. Uživala sam u fotografijama ovog mesta... a vala i ove sa klopom mi prave zazubice... fantastično!

    OdgovoriIzbriši