ponedjeljak, 1. studenoga 2010.

O Halloween-u i bundevama

Odmah na pocetku - meni je Halloween u nasim krajevima - pusiona totalna. Uopce ne kuzim to silovanje mozga koje prolazim svake godine kad u ovo vrijeme osvanu ducani prepuni kostima, giljotina i sl. Ma kuzim ustvari, eto, jos jedna prilika da se raji izbije koji dinar/kuna/euro iz dzepa. Necu sad ulaziti u dublje analize odakle, kako i zasto - to valjda svi znaju. Mada sumnjam da recimo Indijci imaju ekonomsku moc kao Ameri - da bi nas bombardirali lampicama za Diwali. Mada mi je Diwali jos i lijep praznik, dok to ne mogu reci za Halloween.
Uglavnom, kao i svugdje, tako ni u mojoj carsiji ovaj vikend nisi mogao nikuda, a da ne naletis na kosture, vjestice i vampire. Tako smo sasvim slucajno uletjeli na workshop ukrasavanja, ustvari, rezbarenja bundevi - jer to rezuckanje je bilo jedino ukrasavanje. Sve skupa je trajalo 5 min., valjda zato jer je bilo dzabe. No, kako me potomce vec dulje vrijeme cimalo da kad cemo rezbariti bundevu, ovo mi je doslo ko melem.


I tako smo se kuci vratili sa jednom rezbarenom bundevom i 4.5 kg bundevinog mesa bez kostica...e sad...do toga je doslo ovako: workshop je trajao do 18 h, a mi smo se pojavili valjda 5 minuta prije zatvaranja. Dok je stricek ukrasavao jednu od poslijednjih bundeva da ju odnesemo doma, krenula je prica da kako on vise ne zna sta ce sa tolikim ostacima (ostaci su meso od bundeve) da cijeli dan busi bundeve...Ja reko, pa nema problema, ja znam sta cu...i tako je potomce izaslo sa bundevom, a mater joj sa ostacima.
Danasnji dan sam provela dakle u kuhinji...ja i bundeve...sad cekam da dodje ponoc, pa mi se mozda ukaze neki princ. Osim juhe od bundeve , ispalo je i podosta pekmeza od bundeve sa orasima i onda mi je ostalo jos kilo za koje nisam znala sta cu. Frizer mi je ionako prepun - nema sanse da jos nesto uguram. Tako da sam se odlucila napraviti fritule od bundeve ili Filhoses de abobora, koji su inace tradicionalno bozicno slatko u Portugalaca.




Potrebno je:

1500 gr mesa bundeve bez kostica

3 jaja

naribana korica od 3 narandze

100 gr secera

10 gr svijezeg kvasca

600 gr brasna

2 dl soka od narandze

50 ml rakije ili ruma

malo soli

cimet u prahu


Skuhati bundevu da dobro omeksa. Ocijediti vodu i ostaviti pola sata u cjedilu, povremeno istiskujuci vodu. Prebaciti u zdijelu i spiralnim mikserom izraditi da se dobije pasta. U soku od narandze izmutiti kvasac i dodati ga bundevi. Mjesati i dodati ostale sastojke. Ostaviti na toplom da se dize. Kad udvostruci volumen, promjesati i stavljati u vruce ulje da se ispece. Jos vruce uvaljati u secer pomijesan sa cimetom.




I to je to. Svi smo profitirali, a i oni koji nisu bili sa nama ce za Bozic dobiti koju staklenku pekmeza.



Broj komentara: 5:

  1. Ove fritulice si mi pravo otkrice, jako mi se svidja sto je za osnovu korisceno "meso" od bundeve, a sad cu trknuti da procitam i recept za pekmez...i moram jos primetiti da je bundeva tako vesto izrezbarena, pa ne mogu verovati da mu je bilo dovoljno samo 5 minuta da ovo napravi!:)))

    OdgovoriIzbriši
  2. p.s. pekmez mi se cini kao vrlo aromatican, mmmm...samo bih te zamolila da proveris jos jednom link za juhicu od bundeve, mislim da vodi opet do stranice sa ovim finim pekmezom.;))

    OdgovoriIzbriši
  3. hvala mignonne..imas pravo, kopirala sam link :-) ispravljeno...pa uzivaj. sto se tice bundeve, vec su bile izdubljene, stricek je samo napravio oci, usta...za 5 min.

    OdgovoriIzbriši
  4. Mmmmmmm, bundeva je fenomenalno izrezbarena! :)
    Ove bombice mame, ali ne dam se navući ;))
    Sorry, ne ide mi bundeva! :))

    OdgovoriIzbriši
  5. necu te nagovarati da probas ....ali..;-))

    OdgovoriIzbriši