utorak, 15. ožujka 2011.

O jutarnjim inspiracijama, kasnom dorucku i mom prvom kruhu


Priznajem da nisam poklonik masinskih novotarija u kuhinji. Dakako da imam mikser i ne tucem slatko vrhnje "rucno", ali vec dulje vrijeme odoljevam naletima okoline da si pribavim nekakvo cudo koje kruh pece samo - pa za to imam pecnicu, zar ne? - ili nekakav cudotvoran Bimby, poslijednji krik "must have" novotarija za kucanice. U taj se Bimby sve saspe, okrenu gumbi i za neko vrijeme izadje jelo. Sto se u medjuvremenu dogadja ostaje cista misterija. Od drugih sam cula da taj stroj, nakon sto se osiromasi kucni budjet za soma eura,  osigurava 2 momenta srece. Prvi je prvi dan kad ga se kupi. Drugi je dan kad ga se proda nekom drugom. Ne dvojim da se uspije skuhati jelo, ali mislim da je stvar kao i kod raznih stepera, kucnih bicikli koje u trenutku inspiracije kupuju i onda po njima vjesa ves.

Za mene je rezuckanje povrca cista meditacija kojom oslobadjam duh i tijelo dnevne histerija. Mjesanje crne, guste cokolade sa bijelim slagom dok sve ne postane barsunasta smjesa dostojna kraljevske gozbe, za mene je kao hipnoticka seansa. Istina je da uporno preskacem neka kulinarska iskustva, poput ciscenja ribljih iznutrica ili punjenja guske, ali nitko nije savrsen.

Jedna od stvari koje mi nikako nisu bliske jesu - dizana tijesta i kruh. Nikad nisam ispekla kruh. A dizana tijesta izbjegavam jer mi se jednostavno - ne dignu. Nakon pecenja sve ostaje u nekom zalosnom, oku, ne bas ugodnom tonu. Onako, otuzno, kao posni i sirotinjski kruh iz stoljeca 7. Ne znam u cemu je trik, ali se vise i ne zamaram. Ima toliko drugih jela koje ce mi, kozmickom providnoscu, uspijeti.

Jutros dok sam u svom maglovenju ispijala kavu i jednim okom pratila vijesti, a drugom trazila inspiraciju pomocu fotografija lijepo uredjenih stolova za dorucak (ah, kako je divno zivjeti u doba interneta i jos imati mogucnost da se istim sluzis!), padne mi napamet Marie Antoinette i njeni briosi...Mirisni i puteni, bijeli u svojoj nutrini, a zlatni u vanjstini...A kod mene - kruh od prekjucer zalosno viri iz limene kutije. A bas sam bila u nekom romanticno - senzualnom stanju i tako mi se doruckovalo kao u nekom filmu....




I rodila se ideja da ispecem kruh...neki jednostavni. Iako sam, priznajem, na pocetku trazila recepte za briose, ubrzo sam odustala jer su svi od mene trazili velike kolicine jaja. A kod mene komada 3. Nista od briosa. U medjuvremenu sam se sjetila scene iz Kuma III, gdje Andy Garcia spravlja njoke....slijedecih pola sata sam provela trazeci doticnu scenu.

Prepuna inspiracije vadim brasno, kvasac, vodu, jaje....oh, vidi, vidi, kutija ricotte koju treba potrositi. Postoji li neki recept sa ricottom? Ako ne, bude ... I tako je nastao moj prvi kruh. Uz blagodat Marie Antoinette i Andy Garcie.

Predstavljam vam kruh sa ricottom i sjemenkama.



Potrebno je:

1 vrecica instant germe
0.5 dcl mlake vode
1 jaje
200 gr ricotte
3 salice brasna (kao "cup")
1 zlicica soli
sjemenke razne


Kvasac umjesati u vodu i ostaviti sa strane. Umjesati kremasto ricottu, jaje, sol i brasno, dodavati umucenu vodu sa kvascem. Zamijesiti tijesto i ostaviti na toplom 40-tak minuta. Nakon sto je tijesto naraslo, premjesiti ga i na podlogu dodati sjemenke, tako da se ravnomjerno umijese u tijesto. Ja sam koristila sezam i lan. Staviti da se pece u zagrijanoj pecnici 40-tak minuta na 200 C.

Da - naraslo je! Oh, happy day!!!!!







Broj komentara: 7:

  1. Ja, pak, jako volim peći kruh. Imam i onu mašinu za kruh, ali nju sam odnijela u Hr, nisam ju kupila, dobila ju na poklon. Od ovog ljeta isključivo sam pekla bez pekača.
    Iako ovdje nemam potrebe za pečenjem kruha jer imamo fini za kupiti iz krušne peći, obavezno umijesim jedan od integralnog, raženog ili crnog brašna. Kupila sam pirovo brašno, planiram isprobati kakav kruh ispada po okusu. Moje iskustvo je da su najbolji rezultati s minimalnim kvascem i dugotrajnim dizanjem.

    OdgovoriIzbriši
  2. Nista lepse od mirisa domaceg, tek ispecenog kruha, koji ispunjava celu kucu, a pecivo sa sirom je uvek posebno mekano i ukusno... divne su ti sve slicice i kolaz, a kad je "prvenac" ovako odlicno uspeo kako li ce tek biti sledeci...samo napred!;)))

    OdgovoriIzbriši
  3. Super ti je kruh! A tek taj prsten za salvete!
    Inace tu pecnicu za hleb sam dobila i resila je se...a te svemirske stvarcice uopste ne zelim u svojoj kuhinji, jos malo pa ce kao u Star Treku da mi se materijalizuju ruckovi...fujjjj

    OdgovoriIzbriši
  4. Uh obožavam miris sviježeg kruha. Mene podsjeća na djetinjstvo naime moj deda je imao pekaru pa me jako veseli. Ni meni ne uspije dizano tijesto svaki puta ( u zadnje vrijeme mi češće uspije nego ne) ali ne odustajem.

    OdgovoriIzbriši
  5. miris domaćeg kruha mene uvijek podsjeti na baku i stvarno nema ljepše od mirisa domaćeg peciva. ali, ja sam donedavno kao i ti bila u lošim odnosima s kvascem i dizanim tijestima, dok odjednom nije samo krenulo i navikli se kvasac i ja jedno na drugo, sprijateljili se :)
    Kruh ti je ispao odlično, stvarno super izgleda, sviđa mi se recept, a i ja sam uočila ove divne prstene za salvete :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Ja nikako ne volim sve te, po meni, bespotrebne stvari u kuhinji... par osnovnih je sasvim dovoljno za sve.
    A što se tiče hleba JAKO volim da napravim domaći jer je uvek poseban, jedinstven...

    OdgovoriIzbriši
  7. Pozdrav svim mjesacima kruha u ovo polu-polu jutro! I nakon 2 dana kruh je - ok i solidan!

    OdgovoriIzbriši