utorak, 22. ožujka 2011.

O buvljacima, novotarijama i drugacijim okusima....

Oduvijek sam voljela buvljake i sajmove na otvorenom. Manje one koji nicu na otvorenom u cast nekog sveca, a vise one koji nicu iz ljudske potrebe da prodaju i nesto zarade. U isto vrijme ispunja me nekom sjetom ideja da je jednom netko odvojio od svojih usta i dukatima placao ono sto cu ja, ako sam sretne ruke, uspijeti platiti sitni novac. Sve se mijenja. Kad vidim raspareni srebrni bestek, pomislim na dobrostojece gospodje i dugim haljinama tamnih boja, savreno uredjene kose i pogleda koji nikad nije direktan. Ponosne na svoj nakit, i na nista vise. One imaju svoje sluskinje koje iznose kutije od barsuna i redaju svijeze izglancane viljuske na damastnim stoljnjacima. Kroz poluotvoren prozor sunce se probija kroz nabore zavijesa. Napolju tisina, samo zveket tanjura, casa i miris juhe od domace kokosi, siri se iz kuhinje.....



Kada vidim stare fotografije zamislim nekog srednjovjecnog gospodina, ulastenih brkova kako zurno pod miskom nosi svoj aparat. "Moj naklon, gospodjo!" dobacuje u prolazu. Ona mu laganim pokretom glave odzdravlja i prati ga pogledom sve dok ne nestane na vrhu kamenih stuba.




Znala sam vidjati i ratne suvenire, kacige, maceve, lose reprodukcije kineskih bodeza, uvijek prisutne ordene koje su nekad nekome sluzile na cast, a danas .... post mortum...uzalud bacen zivot. Idemo dalje.



Ljekarske novotarije mi uvijek izmame osmjeh na lice i zahvalu sto nisam bila pokusni kunic nekom nadobudnom ljecniku, koji bi mi za sve i svasta pripisivao cudnovate tonike. O kemijskom sastavu istih, bolje je ne znati nista...

U Lisabonu se utorkom i subotom, na otvorenom, odrzava lopovski sajam. Tako se zove sluzbeno. Tu mozete naci svega i svacega. Kako i dolikuje pravom buvljaku. Stare knjige, raspareni tanjuri i salice koje cekaju da ih netko spari, odbacene i rijetko nosene kape, salovi, cipele iz prosloga stoljeca. Naravno ima i kineza sa svojim dzidzama. Peruanaca sa vezenim haljinama i Brazilaca sa tangicama sarenih uzoraka. Svakome po gustu.

Nakon jednog takvog cjelodnevnog obilazenja buvljaka, dobro je sjesti i popiti dobru kavu...U Pt-u, kava se posluzuje sa stapicem cimeta, koji sluzi kao zlica - da promjesate secer. Stapic mozete ostaviti cijelo vrijeme u salici ili ga nakon mjesanja secera izvaditi van. Iako kratko vrijeme, ostavlja prepoznatljiv okus cimeta, koji fantasticno nadopunjuje okus dobre portugalske kave.




Jedan drugi okus koji me odusevio je kava sa sjemenkama kardamoma. U Afganistanu je ovaj dodatak sasvim normalan i uobicajen. Kao cimet u Portugalu. Stoga sam ja odlucila kupiti kardamom i uvesti duha iz 1001. noci u svoj svijet.




Iako bi po pravilu trebala skuhati tursku kavu, priznajem nije mi napamet palo u trenutku inspiracije. Da biste uzivali u ovom nesvakidasnjem okusu potrebno je otvoriti koru cahure i izvaditi sjemenke kardamoma otvoriti, te ih zaliti vrucom kavom. Dodati secer po zelji...


Broj komentara: 11:

  1. Prelepih li slika! Mene neka čudna tuga spopadne kada prođem pored antikvarnica, i uvek pomislim kako su sve te svari dospele u izlog, ko su im vlasnici, gde su se denuli naslednici, koja ih je muka naterala to da prodaju. NEka seta me obuzme, dah vremena.

    Kod nas ima svega na buvljaku ali ovakvih stvari ne. To se nalazi samo u starinarnicama.

    Moram priznati da nisam ljubitelj kafe sa kardamomom. Brat mi je doneo iz Jordana i na žalost samo smo je gucnuli. Drago mi je da bar mogu reći da sam je probala. Jednostavno ne ide.

    OdgovoriIzbriši
  2. Da, divne slike. I ja sam štošta lepo našla na buvljacima. Trebalo bi češće da idem. Uvek zaboravim.

    OdgovoriIzbriši
  3. Kavu sa cimetom redovno pijem, vjerujem da je to zdravija varijanta, a sa karamomom nisam probala. Prvom prilikom probacu i sjetiti se ovog posta ;)
    Krasne su ti fotografije. To se ovdje vidja samo na Sajmu antikviteta, pa cak ni tamo, jer se najbolji komadi iznose iz zemlje i prodaju na Zapadu... :(

    OdgovoriIzbriši
  4. krasne slike! i ja obožavam buvljake, to mi je u obitelji :) svi jako volimo obilaziti ovakve sajmove, tata i mama obožavaju skupljati starine, tata ih posebno voli restaurirati. Samo što nisu često sakupljali stari beštek, što bi mi recimo sada jako dobro došlo, ali ja imam neku malu kolekciju za ubaciti na fotke..
    kardamom pak obožavam, to ste mogli vidjeti na blogu :) a kava s istim (a i s cimetom) mi je fenomenalna

    OdgovoriIzbriši
  5. Jelena - e tako i mene nekad uhvati na trenutak kad vidim neku staricu da prodaje odjecu iz doba marije terezije, a na licu joj se vidi da joj nije mijesto na buvljaku.

    Maxi - moj prvi posjeceni buvljak je bio na jednom izletu u Becu...od tada sam zgrizeni posjetitelj.

    Sandra - ja imam jednu kutijicu u kojoj drzim secer za kavu i u nju sam dodala cimet u prahu i sve zajedno promjesala. uvijek kad pijem kavu, stavim secer i cimet je vec tu :-)

    Tamara - da, da, i ja sam jucer prosla buvljakom u potrazi za bestekom. nazalost ono sto se meni svidja ili prodaju u kompletu ili kosta ko sv. petra kajgana pa sam odustala. ali uvijek postoji next time!

    OdgovoriIzbriši
  6. Uhhhhh :)
    Krasne fotke! Štošta bih ja sa buvljaka, ali odkad su postali IN, skupi su baš tako kako kažeš.
    Nego, ja još uvijek nigdje pronaći te sjemenke kardamoma, sad sam već frustrirajuće znatiželjna! :)
    Iako, kavu volim samo kao kavu. Nisam kad je kava u pitanju sklona dodacima, osim možda čokolade.

    OdgovoriIzbriši
  7. Tadeja - probaj po ducanima zdrave prehrane, ako ne, nije beg cicija - poslat cu ti ja paketic!

    OdgovoriIzbriši
  8. Ma jesam već, ali pokušati ću ponovo!
    Ako ne uspijem, vičem upomoć! :)
    Unaprijed hvala!

    OdgovoriIzbriši
  9. Salji adresu na mail i imas kardamom za par dana :-)

    OdgovoriIzbriši
  10. Kavu s kardamomom prvi puta pila sam u Londonu kao gošća gospodina iz Kuvajta. Jako mi se svidjela. Iz Izraela sam donijela kardamom i redovito tursku kavu pijem s njime. Cimet je o.k, ali me ne oduševljava.

    OdgovoriIzbriši
  11. Obozavam tvoje postove o Portugalu, uvijek se vratim na onih par predivnih dana koje sam provela tamo...Predivno, fotke su ti krasne!

    OdgovoriIzbriši