četvrtak, 24. ožujka 2011.

O grahu i skampima ili u razlicitosti je bogatstvo...





Tek usputno da spomenem da je jucer pala vlada i ako netko nesto ne iskemija - uskoro ce izbori. Opet. Moci ce se izabrati iz palete razlicitosti. Al ako malo zagrebem ispod povrsine, sve je to ista stvar.
Toliko o politickoj situaciji iz zemlje prepune razlicitosti.

Kada se hoda ovdasnjim ulicama, sve je puno razlicitosti. Stoljeca kolonijalnog zivota, dovela su more novih stanovnika. Angola, Mozambik, Cabo Verde, Indija, Brazil...sve te zemlje u Portugalu imaju svoje predstavnike. I ne mislim na one diplomatskog zbora, vec obicne ljude, one koje nose svoj duh i tradiciju, slicnu svemu sto jeste Portugal, a opet toliko razlicitu.





Vrijeme je rucka. Podne. Turisticki centar grada. Lagani vijetar donosi miris tandoori kuhinje, u drugoj ulicici netko grila ribu. Simpaticni konobar na vratima male portugalske taverne pita: "Vec ste rucali?", rukom pokazujuci na uredno postavljene stolove i izlog u kojem medju kockicama leda viri svijeza riba, jedna sipa i skampi.




Danas cu vam predstaviti jos jedan, za balkanske nepce, cudnovati mix...Feijoada de gambas - grah sa skampima, je fino jelo koje vrijedi ako ne spremiti u vlastitoj kuci, onda zasigurno probati kad jednom navratite u Portugal.




Potrebno je:

500 gr bijelog graha namocenog 12 sati ranije
1.5 kg skampi
250 dkg musula ociscenih
200 gr kobasice
1 luk
2 cesna cesnjaka
2 lovorova lista
2 paradajza/rajcice zrele
80 ml maslinovog ulja
1 jusna zlica svinjske masti
2 jusne zlice pirea od rajcice
250 ml bijelog vina
1 papricica ljuta
sol i papar
persin


U loncu sa zasoljenom vodom kuhati predhodno namoceni grah. Ja sam ovo preskocila i kupila vec skuhani grah u staklenki i koristila oko 500 gr vec skuhanog.
Ocistiti skampe od oklopa i glave. U lonac sa vodom u koji ste dodali sol, lovorov list, nakon sto voda zavrije dodajte oklope i glave skampa i kuhajte oko 10 minuta. Izvadite lovorov list i izmiksajte sve sa stapnim mikserom da dobijete jednolicnu masu. Pomocu cijediljke procijedite tekucinu i ostavite sa strane.
U vecem loncu zagrijte maslinovo ulje, mast, dodajte nasjeckani luk i nasjeckani cesnjak. Neka zazuti, ali ne pocrni. Dodajte na kockice narezan paradajz, ljutu papricicu i pire od rajcice. Malo prodinstati. Dodati na kolutove narezanu kobasu (ako imate neku pikantnu jos bolje) i ociscene repove skampa. Neka se malo izdinstaju. Dodati vino i skuhani grah i nakon sto se kuhalo 10-tak minuta, dodati malo one procijedjene juhe od glava i oklopa skampa sa pocetka price, casa od 2.5 dcl je dovoljna. Na kraju dodati ociscene sirove musule i povremeno promijesati dok se ne zgusne. Na samom kraju dodati narezani persin i ugasiti plin.
Posluziti sa rizom ili nekim finim kuhom.





Tips & tricks
- napraviti dan ranije
- kolicina vode u kojoj se kuhaju skampi -0.5 lit
- ostatak juhe od oklopa staviti u kockice za led i zalediti (kasnije koristiti uz rizoto ili spagete....)
- ovo je kolicina za 6-8 ljudi
- ne preporucam koristiti zaledjene kozice jer se one pri kuhanju skupe u "nista", ako vec morate pribjeci zamrznutim skampima, onda izaberite neke malo vece i dodajte ih na samom kraju kuhanja kao i musule. Posto ce prenociti u frizideru (naravno ako ovo jelo kuhate dan ranije), poprimit ce okuse, a nece izgubiti na svojoj punoci.

Posto u ovom receptu ima vina, saljem ga ovomjesecnoj gazdarici Tini, koja je u okviru igre "A
jme koliko nas je...!" zadala vino kao temu mjeseca.

Broj komentara: 13:

  1. Zaista neobična kombinacija sastojaka ali volela bih probati :).
    Fotke su ti predivne i tako uživam i "parim oči i dušu" njima...

    OdgovoriIzbriši
  2. I meni je ovo neobično kombinovati pasulj sa škampima, ali bi rado probala.
    Tolike različitosti nas čine bogatijim u svakom smislu.
    Prelepe fotografije i divan tekst.
    Lusitania, da li pišeš reportaže za neki turistički časopis i ako je odgovor ne onda bi pothitno trebala da im ponudiš članke, ali ne bez naknade

    OdgovoriIzbriši
  3. ovo mora da je odlično! no, koliko je grah jeftin, toliko su kod nas skampi i školjke skupi, ali, već vidim, već vidim mogućnosti, ha, ha! Bilježim i printam!

    OdgovoriIzbriši
  4. LK-zaboravila sam staviti da je ovo kolicina za cca 6-8 ljudi. znaci za "normalnu obitelj" dovoljno je prepoloviti. idem ispraviti!

    Jelena - bas ti hvala na komplimentu. Ujedno porucujem svima koji me hoce zaposliti po tom pitanju - slobodna sam ka ptica!

    Maslinka - znam ja da ces ti naci vremena da skuhas :-)

    OdgovoriIzbriši
  5. neobična i nadasve zanimljiva kombinacija! uživam u tvojim putopisima :)

    OdgovoriIzbriši
  6. ovo bih jela :-) navikla sam ovdje na kombinacije tipa grah i školjke i sl. samo ovo na slici nisu škampi ..ovdje ih prodaju kao mazzancolle.

    OdgovoriIzbriši
  7. Fantastican post kao i uvek!

    Skampe obozavam, na bilo koji nacin, a ovo je jedna nova i zanimljiva kombinacija.

    OdgovoriIzbriši
  8. roman - ovdje to sve spada pod skampe, a njihova velicina mjeri se kalibrima..tipa 60/80 su ovi veci. sto se tice naziva u italiji - jes, imas pravo.

    tamara i ana - hvala :-)

    OdgovoriIzbriši
  9. Sjajne su ti fotografije, a recept moram isprobati, skampi su mi inace slabost...

    OdgovoriIzbriši
  10. kakva je cijena kod tebe? Ovdje ih rijetko ima ispod 30 euro.

    OdgovoriIzbriši
  11. ovaj veci kalibar zamrznuti kg 9.90 eura. posto su zamrznuti i znaju imati dosta leda na sebi, kila i nije bas kila.... koliko je velik mozes procijeniti na onoj slicici gore? svijezi se prodaju, ali vec skuhani po slicnoj cijeni. ovaj kalibar nije najveci najveci je 10/20, i to su oni veci od dlana i ti kostaju 25-30 eura. ali ti su bas ogromni i oni se ne koriste za ovakvu "seljacku hranu"...samo za finu...;-)

    OdgovoriIzbriši
  12. Oni veliki friški su ovdje 40 euro za kilo, oni manji su u rangu od 30-36. Rijetko su ispod 20 euro, samo jednom sam ih našla na ponudi. Jela u koja idu morski organizmi odavno su prestala biti sirotinjska hrana.

    OdgovoriIzbriši
  13. ovdje velikih, friskih i nema, samo uvozni sa madagaskara, koji su pakirani u stiroporske kutije pa zaledjeni. danas je petak, budem poslikala razlicitog morske ponude pa okacim sa cijenama, mozda krene i neki deal.

    OdgovoriIzbriši