srijeda, 2. ožujka 2011.

O zelenoj juhi ili originalni Caldo Verde...


Prica ide ovako.
Na pocetku mog bivanja u Pt-u, na jednom vrlo poznatom hrvatskom kulinarskom portalu nasla sam naslov koji je vodio do recepta i fotografije za portugalsku juhu - Caldo Verde. Uvodni tekst iako kratak, ostavljao je dojam da ga je pisao netko tko je proveo koji dan u Pt-u. Sjecam se da mi je bilo drago da je nesto portugalsko prezentirano u Hr. Valjda me neki lokalpatriotizam na trenutak uhvatio. Ne trebate mi sad reci da bi bilo logicnije da je obratno, tj. da sam ovdje nasla neki hr recept, jer ja domom smatram mjesto gdje se trenutno nalazim. Sutra ce to mozda biti Djibuti, nikad se ne zna. Nego da se ja vratim na temu. I tako ja otklikam do recepta i......slika ne odgovara onome sto ja poznajem kao Caldo Verde, a sastojci jos manje.
U zaru lokalpatriotizma ili je to mozda bio onaj period u mjesecu kad sam u fazi "educiram svijet oko sebe", posaljem ljubazni mail urednistvu tog istog poznatog portala naivno ih obavjestavajuci da to sto oni imaju na portalu (objavljeno od strane urednistva, a ne nekog od clanova) nije Caldo Verde. Nakon nekog vremena dolazi mi mail u kojem mi urednistvo odgovara da autor nije bio u Pt-u i jeo Caldo Verde, nego da uzimaju recepte iz raznih knjiga i sl. Pa eto, malo su jos i prilagodili ovu juhu hr standardima. Aha.....Naravno da sam ostala bez teksta i kredibilitet doticnog portala srusio se u mojim ocima ko kula od karata. To mi je isto kao da netko nazove kolac Kremsnitama i u njega saspe puding od vanilije. Ili u Zagorske strukle stavi gorgonzolu. Inace taj Caldo Verde i danas, nakon 8 godina jos stoji u istom sastavu na doticnom portalu.

Stoga, samo da znate, u Caldo Verde ne ide nikakav pusti kelj, zelje, spinat i ne znam sto sam jos sve tijekom ovih godina vidjela da stavljaju u ovu sirotinjsku juhu. Ide RASTIKA!!!!!!!!!! I posto rastika postoji u Hr ne vidim razloga da se "prilagodjava" recept stavljajuci kelj u suludim kolicinama.




OK, dakle, Caldo Verde je juha sa sjevera Portugala. Ne trazi puno intelektualnog stvaralastva, niti fancy shmancy sastojaka, a moze ju se naci, narocito petkom u vecini restorana. Zasto petkom, ne znam, jer sadrzi i komad kobase, pa pretpostavljam da ne ulazi u teoriju posta petkom. Posto je juha lagana, konzumira se prije glavnog jela ili kao kasno nocni zasebni obrok.



Potrebno je:

500 gr krumpira
1 poriluk
1 luk
maslinovo ulje
200 gr rastike
neka pikantna kobasica
sol/papar

Listove rastike je potrebno uviti kao sto se uvijaju cigare i tanko je narezati. Na maslinovom ulju zazutiti luk, dodati poriluk i na kocke narezan krumpir. Zaliti sa 3 dcl vode. Kad je krumpir kuhan, sve izmiksati. Ja obicno sve preselim u sokovnik. Ukoliko bude pregusto dodati jos tople vode. Juha treba biti gusta, al opet ne ko rijedak pire. Vratiti na plamen i dodati tanko narezanu rastiku. Prokuhati jos 10-tak minuta uz povremeno mjesanje. I na kraju dodati kolutove tanko narezane kobasice. Kobasica daje miris i okus.
Tradicionalno se posluzuje uz kukuruzni kruh. Ili uz kruh punjen kobasicom (Pao com chouriço).


Broj komentara: 11:

  1. LOL! A mi'š da si ga nis' išla pogledati na navedeni portal :)
    Ja i raštika živimo u potpunom uzajamnom ignoriranju, uprkos porijeklu koje bi me moralo nagoniti na ljubav prema istoj.
    U stanju sam pojesti svakojake sirove trave, ali raštiku ni kad joj duđu izvadiš, eventualno potunjkam kruh u juhicu.
    Iskreno nisam sigurna kak' bi me se dojmila još k tome ovak' polusirova, ali budući da imam namjeru još jednom raštici dati šansu, vrlo je velika mogućnost da to učinim baš po ovom receptu.
    Fotke su ti mrak!

    OdgovoriIzbriši
  2. ispravak tipfelera - dušu izvadiš :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Veliki sam ljubitelj čorbi i supa, a moram da priznam da raštan još nisam koristila, iako zelje blitvu spanać trpam u prolećne supice. Zapamćeno!

    OdgovoriIzbriši
  4. Tadeja - kad se rastika ovako tanko nareze, 10 minuta joj je sasvim dovoljno da se skuha i postane mekana. Ja sam rastiku prvi puta jela u Konavlima i ako usporedjujem to iskustvo i ovo u juhi - vrlo malo imaju zajednickog.

    Jelena - samo rastiku stavi....;-)

    OdgovoriIzbriši
  5. Ja nisam k'o Tadeja, ja se ubijem u tanjuru raštike, obožavam raštiku, obožavam i zato znam da bih rado pojela i tanjur ovog caldo verdea ... tražim sjeme raštike, da si posadim na imanju, nema razloga da i ovdje ne raste. Raštika rulz, što god T rekla ;-)

    OdgovoriIzbriši
  6. Našla ga i ja na navedenom portalu :)
    Jako mi se sviđa ovaj tvoj recept!

    OdgovoriIzbriši
  7. Znaci, couve galega je rastika. Sad znam sto je rastika :). Svi Portugalci s kojima sam ovdje razgovarala jednostavno pobacaju krumpir i luk u vodu i kad se skuha propasiraju, dodaju maslinovo ulje i zakuhaju rastiku. I posluze s komadicima kobase. Na isti nacin rade i sve ostale guste juhe bazirane na krumpiru, bez prethodnog przenja luka. Srdacan pozdrav iz Coimbre

    OdgovoriIzbriši
  8. Ivana - i tebi! javi se cesce, drago mi je da nisam Pale sam na svijetu.

    Tamara - nis ni ti mogla odolit jel????

    Roman - nemam sjemenja, samo kupovno, brzorastuce, cudnovato zeleno lisce...;-)

    OdgovoriIzbriši
  9. Raštiku nisam nikada jela jer je ovdje nikada ne mogu kupiti i nikada neću moći kupiti. Stoga djelomično razumijeme zamjenu raštike keljom, ali posve se slažem s tobom - na tom portalu uredništvo valja kojekakve gluposti pod fintom originala. Juha mi se kao takva sviđa, jedino što ću je ja zaista moorati raditi s keljom. Svejedno, kako jako volimo kelj i kobasicu, ovo je odlična varijacija, a zvati se može sasvim drukčije.

    OdgovoriIzbriši
  10. sta si ucinila? ahhaahahah...dvoumim se izmedju jednog zlocestog impulsa i juhe. dakle? jesi li bila zlocesta ili marljiva?

    OdgovoriIzbriši